حقایقی در مورد برنزه کردن پوست و نکاتی که باید بدانیم
theneedetimeforblog 18 blog.details.readingtime.minute
نویسنده
: contentcreatorgroup
1403/01/21
نظرات وبلاگ 0
با فرا رسیدن فصل تابستان تب برنزه کردن پوست نیز بین مردم به خصوص جوانان داغ میشود. بسیاری به دنبال سریعترین روشهای برنزه کردن هستند و برخی در جستجوی راهی بی خطر چرا که قطعا همه ما حداقل یک بار در مورد مضرات سولار بدن یا به طور کلی برنزه کردن شنیده ایم. ولی با این حال باز میخواهیم بدانیم چگونه برنزه شکلاتی شویم.
آیا میدانید انسانها، فوک ها، شیرها و سمورهای دریایی چه وجه مشترکی دارند؟ آنها تنها پستاندارانی هستند که به طور عمدی آفتاب میگیرند. به غیر از انسان، دیگر موجودات این کار را برای گرم کردن خود در اقیانوس سرد انجام میدهند. این پستانداران دریایی پوست تیره ای دارند که گرما را جذب میکند و آنها را در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند. اما انسان چطور؟ هدف ما از برنزه کردن چیست؟ بهترین روش آن چگونه است و آیا برای ما نیز بی خطر است؟ چطور برنزه شویم که کمترین خطر را برای ما داشته باشد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات با ما همراه باشید.
حمام آفتاب (انگلیسی: Sun tanning ) یا برنزه شدن، فرایندی است که به وسیله آن رنگ پوست، تیره، قهوهای یا به اصطلاح برنزه میشود. این فرایند معمولاً بر اثر قرار گرفتن زیر اشعه فرابنفش نور طبیعی خورشید یا با استفاده از روشهای مصنوعی مانند استفاده از لامپهایی که برای برنزه کردن پوست ساخته شدهاند، انجام میشود.
برنزه کردن را می توان به روش های مختلفی انجام داد که از بین آن ها برنزه شدن پوست با خورشید طبیعی ترین و رایج ترین آنهاست. در طول فرآیند برنزه شدن، سلولهای پوستی خاصی زمانی که پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد، ملانین تولید میکنند. ملانین یک رنگدانه سیاه است. این رنگدانه اشعه ماوراء بنفش را جذب می کند و از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند. به همین دلیل است که پوست رنگ پریده مستعد سوختگی است.
برنزه شدن با نور خورشید
جالب است بدانید که در فرآیند برنزه شدن زیر نور خورشید، اشعه ماوراء بنفش از ابرها نیز عبور می کند. این بدان معنی است که می توانید در روزهای ابری پوست خود را برنزه کنید، به خصوص اگر پوست روشنی دارید و برای مدت طولانی بیرون هستید.
واضح ترین فایده اشعه خورشید تامین ویتامینD مورد نیاز بدن از طریق پوست است. ویتامین D در جذب کلسیم بسیار مهم است و سطوح پایین آن میتواند منجر به پوکی استخوان، کاهش قدرت عضلانی در افراد مسن و حتی افسردگی شود.
همچنین تصور میشود که نور خورشید، فشار خون و التهاب را کاهش میدهد، زیرا افرادی که در کشورهایی با عرض جغرافیایی بالاتر زندگی میکنند به صورت فصلی فشار خون بالاتری دارند. پزشکان حتی از اشعه UVB برای درمان فشار خون خفیف استفاده میکنند.
برخی بیماری های پوستی مانند پسوریازیس نیز به نور خورشید واکنش مثبت نشان میدهند و نور خورشید باعث کاهش شدت این بیماریها میشود.
اما هر آنچه که گفته شد با در نظر گرفتن قرار گرفتن کوتاه مدت در زیر آفتاب است و در صورتی که مدت زمان قرار گیری در زیر آفتاب افزایش یابد مضررات آن به مراتب بیشتر از فواید آن است. به علاوه ذکر این نکته ضروری است که برخی از متخصصین توصیه میکنند بهترین راهکار جهت تامین ویتامین D مورد نیاز بدن مصرف مکمل های آن و نه قرار گرفتن طولانی مدت در زیر آفتاب است.
عوارض برنزه کردن با آفتاب
برخی از مهم ترین عوارض برنزه کردن با آفتاب به شرح زیر است:
-
امکان ابتلا به سرطان پوست
-
امکان ایجاد لکه های پوستی و یا کک و مک
-
-
امکان ابتلا به بیماری پوستی لنتیگو که یک عارضه در اثر تماس طولانی با افتاب است و علائم آن در دست و صورت ظاهر می شود
-
ابتلا به سرطان سلول های پایه پوست
-
امکان ابتلا به خال بدخیم که یک ضایعه پوستی خطرناک است و شبیه به خال است.
- امکان ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی که ضایعه ای سفت، برجسته و قرمز است و بر روی لب، صورت و گوش پدیدار می شود.

برنزه شدن با سولاریوم
در مقابل روشهای طبیعی برنزه شدن یعنی حمام آفتاب گرفتن روشهای دیگری با هدف برنزه شدن سریعتر و یکنواختتر نیز وجود دارد. این کار با استفاده از دستگاه های سولاریوم انجام میشود و به عنوان یک روش زیبایی و اغلب در سالن های زیبایی یا مراکز اسپا عرضه میشود.
سولاریوم چیست
به هر دستگاه برنزه کننده ای که از اشعه ماوراء بنفش (UV) برای برنزه کردن پوست استفاده کند سولاریوم میگویند. به سولاریوم تخت آفتاب یا تخت برنزه نیز گفته میشوند.
سولاریوم معمولا به شکل تخت هایی سرپوشیده یا اتاقک های کپسولی شکلی هستند که با لامپ های UV قوی پوشیده شده اند.
برخی سولاریوم را به عنوان روشی بی خطر برای برنزه شدن میدانند. اما چیزی به عنوان برنزه شدن بی خطر وجود ندارد. اشعه UV سولاریوم خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد. سطوح UV ساطع شده در سولاریوم تا 6 برابر قوی تر از آفتاب ظهر تابستان است. آنها همچنین میتوانند باعث آسیب چشم و آسیب آنی به پوست مانند آفتاب سوختگی، سوزش، قرمزی و تورم شوند.
مضرات سولاریوم همانند آنچه در بالا برای آفتاب گرفتن گفته شد شامل سرطان پوست، آب مروارید یا فوتوکراتیت، لک پوستی و دیگر موارد است. با این تفاوت که تنها از یک جلسه برنزه کردن با سولاریوم تا 75% درصد خطر ابتلا به سرطان ملانوم تا قبل از 35 سالگی را افزایش میدهد.
بنابر گزارشات صورت گرفته در استرالیا برنزه کردن با سولاریوم در یک سال باعث ایجاد281 مورد جدید ملانوم،43 مورد مرگ ناشی از ملانوما و2572 مورد جدید کارسینوم سلول سنگفرشی شده است.
سازمان بهداشت و خدمات انسانی تحقیقات در زمینه سرطان، اشعه ماورا بنفش را از خورشید و منابع مصنوعی، مانند بسترهای برنزه کننده و لامپ های خورشیدی عواملی سرطان زا شناختند و (ناشی از سرطان) اعلام کرده اند. تحقیقات نشان می دهند که نور UV سولاریم می تواند منجر به ملانوما شود و با یک خال خوب شروع می شود که در حال پیشرفت به ملانوما است را افزایش دهد.
عوارض برنزه کردن با سولاریوم
سرطان پوست
سرطان پوست بدترین و جدیترین عارضه ناشی از برنزه کردن پوست به وسیله سولاریوم است. به گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده، برنزه کردن با سولاریوم خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
آسیب طولانی مدت به بینایی
استفاده از سولاریوم با ملانوم چشمی که یک سرطان چشم است، مرتبط است. عدم استفاده از عینک، خطر ابتلا به سرطان چشم را افزایش میدهد. اشعه ماوراء بنفش که باعث برنزه شدن پوست در تخت برنزه میشود همچنین میتواند باعث مشکلات چشمی مانند آب مروارید و فتو کونژونکتیویت شود.
پیری زودرس پوست
استفاده از سولاریوم به دلیل تخریب کلاژن پوست، میتواند باعث از بین رفتن خاصیت ارتجاعی پوست و در نتیجه چین و چروک پوست شود. در واقع قرار گرفتن در معرض بیش از حد اشعه ماوراء بنفش میتواند باعث کاهش ایمنی شود و فرد را مستعد ابتلا به بیماریهای عفونی کند.
تحریک پوست و ایجاد حساسیتهای پوستی
افرادی که پوست روشن دارند احتمالاً در تخت برنزه میسوزند. همچنین، برخی از افراد با پوست حساس ممکن است واکنش آلرژیک به اشعه ماوراء بنفش داشته باشند و راش قرمز و خارش دار را تجربه کنند. البته گفته شده است افرادی که پوست تیره دارند نیز ممکن است دچار سوختگی و آسیب پوستی شوند.
کاهش ایمنی بدن
سولاریوم ایمنی بدن را کاهش میدهد و احتمال ابتلا به برخی بیماریهای عفونی را افزایش میدهد.
در نهایت چه باید کرد ؟
برنزه کردن پوست یک تغییر در رنگ پوست است و موجب زیبایی آن می شود. همیشه لازم نیست برای برنزه کردن پوست به سولاریوم بروید یا روش های گران قیمت را امتحان کنید. برای برنزه کردن پوست به کمک روش های ساده و خانگی روش های متفاوتی وجود دارد. روش های خانگی برای برنزه کردن پوست و تیره تر کردن رنگ آن، در مقایسه با روش های دیگر بسیار بهتر هستند و عوارض کمتری هم دارند.
جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به پوست و عوارض ناشی از نور خورشید، بهتر است از روش های جایگزین جهت برنزه کردن پوست استفاده کنیم. می توان برنزه کردن پوست در منزل را به وسیله ی مواد بسیار ساده و در دسترسی انجام داد. قهوه، روغن هویج، وازلین، پودر کاکائو، روغن بچه و… همگی جزو موادی هستند که پوست ما را در منزل به رنگ برنز در می آورند و زیبایی خاصی را بدون مضرات برنزه شدن با آفتاب به ما هدیه می دهند.
بعضی از موادی که ما هر روزه از آن ها استفاده می کنیم، همانند: قهوه، آب هويج، آبگوجه و… خاصیت برنزه کردن پوست را دارند و می شود به کمک آن ها حتي بدون آفتاب گرفتن هم پوست بدن را برنزه کرد. با استفاده از این مواد و مالش آن ها روی پوست یا حتی با قرار گرفتن زیر آفتاب، زمانی که از این مواد استفاده کرده ایم، می توانیم پوستمان را برنزه کنیم. دلیل این اتفاق این است که بعد از استفاده از این مواد روی پوست و قرار گرفتن در برابر آفتاب، منافذ پوستي ما باز می شود و رنگ اين مواد طبيعي در لايه هاي عميق پوست فرو می روند و پوست برنزه می شود. البته گاهی از مواد ديگري مانند بتادين هم برای برنزه کردن پوست استفاده می شود ولی استفاده از آن خطرات بسیاری دارد. اگر کسی به يد حساسيت داشته باشد به هیچ عنوان نباید از بتادین استفاده کند. در صورتی که بتادين مدت زمان زيادی روی پوست باقی بماند به دلیل خاصیت ضدعفوني كننده ای که دارد، موجب تخریب بافت پوست و سلول های آن مي گردد. بتادين شاید بتواند به پوست رنگ ببخشد ولي در برخی از موارد آن را ابلق و دو رنگ می کند، پس به ریسک استفاده از آن اصلا نمی ارزد.
یک دستورالعمل بسیار سالم و مناسب و طبیعی برای برنزه کردن پوست، استفاده از روغن هویج است. برای این کار به این موارد نیاز داریم:
- یک زرده تخم مرغ
- پنج قاشق غذاخوری روغن هویج
- پنج قطره اسانس هویج
برای برنزه کردن پوست در منزل به کمک هویج، فقط کافی است تا این مواد را به اندازه ی مساوی با هم ترکیب کنیم و بر روی پوست خود بمالیم و در برابر آفتاب قرار بگیریم. بعد از گذشت دقایقی می توان پوست را آب کشید. پس از این مدت پوست ما به رنگ برنز در می آید.
برنزه کردن پوست بدون آفتاب با حنا و قهوه
یک روش خوب برای برنزه کردن پوست، کمک گرفتن از حنا و قهوه است. حنا و قهوه هر دو جزو موادی هستند که رنگ دهی آن ها خیلی بالا است. این دو ماده با کمک هم به راحتی می توانند رنگ پوست را تغییر دهند.
برای این کار اول به مقدار سه قاشق غذا خوری حنا و یک قاشق غذاخوری قهوه را باید با هم ترکیب کرد. سپس مقداری آب به آن ها اضافه نمود و آن قدر هم زد تا خمیری یک دست به وجود بیاید. این ترکیب را باید برای چند دقیقه روی بدن خود زده و اجازه دهیم تا نیم ساعت بر روی پوست بماند، ولی باید هر سه دقیقه یک بار پوست مان را چک کنیم تا اگر رنگ به میزان دلخواه مان رسید ترکیب را پاک کنیم.
اگر نخواستید که رنگ پوست شما بیش از حد نارنجی شود، باید پوستتان را زودتر بشویید. با این روش پوست بدن شما، رنگدانه های طبیعی جذب می کند و رنگ پوست مقداری تیره و نارنجی می گردد. برای استفاده از این روش اصلا لازم نیست در برابر نور خورشید قرار بگیریم. ترکیب رنگ حنا و قهوه یک رنگ عنابی به پوست ما می دهد، ولی حتما قبل از امتحان این روش روی یک نقطه کوچک از پوست بدن این ترکیب را امتحان کنید و اگر از رنگ آن خوشتان آمد، به سایر نقاط پوست هم بزنید.
ممنون که تا پایان با ما بودید.